diumenge, 19 de desembre del 2010

3. Escriu un text que plantegi com la societat tracta la gent gran. Compara la situació actual amb la que presenta Víctor Català al seu relat.

En el text de “La Vella” de Víctor Català, presenten a la dona gran, com una molèstia per a la gent, ja que l´única cosa que fa es consumir, però no està capacitada per produir res. Quan s’explica que s’obliden de cuidar-la, o d’ajudar-la a fer les seves necessitats, es demostra que no tenen cap interès en que ella estigui bé, dins de les seves limitacions, i que simplement pensen que el millor que podria passar és que es morís perquè així tindrien una preocupació menys. D’aquesta manera donen a entendre que no tenen cap mirament per ella, que no senten cap pena, i que un cop les persones es fan grans i ja no són “útils”, no té cap sentit que segueixin vivint.
Daltra banda, si comparem la visió de l’època sobre la gent gran, amb la d’ara, trobem moltes diferències, ja que avui dia la societat té molt assumit que se’ls ha de respectar i que necessiten ajuda, ja que no disposen de les mateixes qualitats físiques que quan ets jove. Per això, des de ben petits, se’ns ensenya que si una persona gran necesita qualsevol cosa, l’hem d’ajudar, i que mereixen un respecte perquè, al cap i a la fi, ells ja han viscut una vida, i en saben molt més que nosaltres. Així com les típiques “normes” que diuen que se’ls ha de parlar de vostè, o que se’ls ha de cedir el pas al carrer o el seient en el transport públic, mostren que la realitat que vivim ens obliga d’alguna manera a veure que el respecte per la gent gran és un fet habitual i que forma part de la nostra ètica o manera de pensar.



Sandra Taberner Mejías

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada